Doel van de Schottenaanpak is dat kinderen, die direct betrokken zijn bij complexe scheiding van de ouders, onbelast contact kunnen hebben met hun beide ouders en met het gezinssysteem van beide ouders. De ouders houden daartoe zich voor de duur van de overeenkomst houden aan gemaakte afspraken. Deze afspraken worden vastgelegd in een zgn. SCHOTTENovereenkomst.

De Schottenaanpak is een nieuwe interventie in een complexe scheiding die inhoudt dat de ouders gedurende een zekere periode een verbod accepteren om op welke wijze dan ook contact met elkaar te onderhouden. Beide ouders moeten voor akkoord tekenen voor de toepassing van de aanpak. De kinderen blijven wel gewoon contact houden met elke ouder apart. De interactie die tussen de ouders nodig is om zaken te regelen (school, ziekte, overdrachten e.d.) wordt ouders uit handen genomen en verzorgd door een derde (gi, hulpverleners of netwerkpersoon). Gedurende de ‘schotten’ tijd loopt er een ondertoezichtstelling (ots).

De Schottenaanpak zorgt ervoor dat het kind eindelijk weer eens rust gaat ervaren en juist dat contact blijft onderhouden met zijn beide ouders. Een toekomst waarin hij in twee opvoedsituaties kan wonen en een band mag hebben met zijn ouders. In de Schottenfase hebben de ouders geen enkel contact meer met elkaar. Deze structuur helpt het kind om zich weer te kunnen richten op de eigen ontwikkeling. Tijdens deze fase wordt voor ouders en waar nodig ook voor het kind de hulp ingezet om toe te gaan werken naar een ouderschapsfase zonder schotten.